Blijf op de hoogte Het laatste nieuws

Op wintersportvakantie? Riskeer geen boete en wees voorbereid!

Gaat u in de wintermaanden op vakantie naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Italië? Rijd dan op winterbanden en neem in de bergen ook sneeuwkettingen mee. Houd ook buiten het winterseizoen, zeker in de bergen, rekening met verrassend weer! Wij hebben voor u alvast de belangrijkste zaken hier op een rijtje gezet waarmee u rekening kunt houden.

Winterbanden

In Nederland is de winterband de meeste veiligste band gezien onze zachte winters en vlakke wegen. De ANWB adviseert automobilisten die op wintersportvakantie gaan om te allen tijde op winterbanden te rijden. Zomerbanden zijn gewoonweg niet geschikt voor wegen waarop sneeuw of ijs ligt of waar het op verwacht wordt. Bij sprake van winterse omstandigheden zoals: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming zijn in landen zoals Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië winterbanden en sneeuwkettingen verplicht! In de meeste gevallen wordt er met een verkeersbord aangegeven of het verplicht is om te rijden op winterbanden. Voldoe je niet aan deze verplichting dan riskeer je een boete. Deze boete varieert per land per situatie, in Duitsland bijvoorbeeld kun je een boete van € 40,- riskeren als je staande wordt gehouden. Vormt de auto een obstakel voor overig verkeer en je voldoet niet aan de verplichtingen, dan is de boete in Duitsland zelfs € 80,- en een strafpunt.

Bij een winterband wordt in Nederland een minimum profieldiepte geadviseerd van 4 mm in Oostenrijk en Duitsland is dit verplicht in winterse weersomstandigheden. In Frankrijk is de minimale profieldikte van 3,5 mm verplicht en in Italië vanaf 1,6 mm maar in Italië wordt er wel geadviseerd om te voldoen aan een profieldikte van 4 mm.

Remweg

Stel je rijdt met 50 km/h in een gemiddelde moderne auto. Op een droge weg is de gemiddelde remweg (zonder reactietijd) zo’n 12 meter, op nat wegdek zo’n 14 à 15 meter. Op sneeuw is dit voor een auto met winterbanden al gemiddeld 30 meter en voor een auto met zomerbanden 65 meter. Op sneeuw met zomerbanden is de gemiddelde remweg op lage snelheid dus al meer dan twee keer zo lang als met winterbanden en meer dan vijf keer zo lang als je gewend bent op een droge weg. In Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië is de verplichte maximum snelheid met sneeuwkettingen, 50 km/h. Meestal wordt de maximum snelheid aangegeven met een verkeersbord.

Bekijk hier in een notendop waar u als automobilist rekening mee kunt houden bij winterse weersomstandigheden of als u op wintersportvakantie gaat.

 

 

Terug naar overzicht