Plug-in hybride (PHEV)

Minder uitstoot, hoge actieradius

De derde mogelijkheid om milieuvriendelijker te rijden is met een plug-in hybride (PHEV), waarbij je de extra accu van de elektromotor zelf kunt opladen. In dit type hybride auto zijn de elektromotor en extra accu krachtig genoeg om flinke afstanden (tot ca. 50 km) elektrisch te rijden. Je kunt er dus voor kiezen om lange afstanden af te leggen op benzine of diesel, en kortere ritten of stadsverkeer op schone elektriciteit.

Vele voordelen

Met plug-in hybrides kunnen niet alleen flinke afstanden elektrisch worden afgelegd, je hoeft ook niet bang te zijn om zonder stroom stil te vallen. Als de extra accu onderweg leeg mocht raken kun je immers nog gewoon op de andere brandstof verder rijden. Voor optimaal rendement en milieuwinst is het echter wel zaak om jouw plug-in hybride waar mogelijk stroom te laten ‘tanken’, anders heeft de toegevoegde techniek natuurlijk weinig zin. Opladen kan thuis of op het werk via een gewoon stopcontact of via een (snellere) muurlader. Ook voor een plug-in hybride geldt dat deze zijn voorzien van een automatische versnellingsbak.

De batterij opladen

Je kunt je elektrische auto op verschillende manieren opladen, van het aansluiten op het lichtnet met een stekker tot geavanceerde zelf opladende technologie. Bekijk deze animatie en zie op welke manieren je dit kunt doen.