Blijf op de hoogte Het laatste nieuws

Nieuwe Picanto: hoogste kwaliteit en nóg veelzijdiger

Kia presenteert de geheel nieuwe Picanto op de Autosalon van Genève 2017. Het nieuwe model heeft een fris, sprankelend uiterlijk en een kwalitatief hoogwaardig en ruimer interieur. Vanaf begin april is de nieuwe Picanto leverbaar in Nederland. Naast de 1.0 en 1.25 MPI volgt in het vierde kwartaal ook een turboversie, de 1.0 T-GDI.  

De Kia Picanto is een van de meest succesvolle modellen van het Koreaanse merk. Van de huidige versie zijn er sinds de introductie in 2011 wereldwijd meer dan 1,4 miljoen exemplaren verkocht, waarvan meer dan 300.000 in Europa. Zelfs in 2016 zijn er nog 55.000 verkocht in Europa, goed voor een stijging van 3 procent. In Nederland is het een van de best verkochte auto’s in het A-segment.

De nieuwe Kia Picanto heeft een jeugdige, energieke uitstraling. De vormgeving is een gezamenlijke creatie van de designcentra in Namyang in Korea en in Frankfurt. Met krachtige, horizontale lijnen in het front en over de flanken oogt de Picanto groter dan hij is, want hij is exact even lang en breed als zijn voorganger: 3.595 mm lang en 1.595 mm breed. De Picanto maakt meer indruk door zijn krachtige vormen en door nieuwe designmotieven zoals de meer rechtop geplaatste C-stijl en de 10 millimeter toegenomen overhang achter.

Er is te kiezen uit elf frisse kleuren, waarvan er zes compleet nieuw zijn, te weten Lime Light, Shiny Red, Aurora Black, Pop Orange, Sparkling Silver en Celestial Blue. Kopers kunnen verder kiezen uit diverse lichtmetalen wielen van 14- tot 16-inch. De nieuwe Picanto valt verder op door LED-dagrijverlichting en LED-richtingaanwijzers. Verder is de Picanto voor het eerst leverbaar als sportieve GT-Line met onder meer rode, zilverkleurige of zwarte accenten in de grille, luchtinlaten en de sideskirts.

Interieur
Dankzij zijn 15 mm langere wielbasis (nu 2.400 mm) biedt de nieuwe Picanto meer (been-) ruimte, mede doordat de onderrand van het dashboard nu 15 mm hoger is geplaatst. Het model is er uitsluitend als vijfdeurs, met keuze uit versies voor vier of vijf inzittenden. De vierzitsvariant heeft een achterbank met twee geprofileerde zitplaatsen.

De achterbankleuning – die iets schuiner staat voor meer comfort – is gedeeld neerklapbaar. De bagageruimte is gegroeid van 200 naar 255 liter – de grootste in zijn klasse. Er is een dubbele laadvloer, zodat ook spullen onder de laadvloer zijn op te bergen. Met een hendel is de leuning in één handeling ook volledig neerklapbaar, zodat een bagageruimte van maar liefst 1.010 liter ontstaat.

Een primeur in deze klasse: de middenarmsteun voorin is 55 mm verschuifbaar en biedt een bergruimte die groot genoeg is voor een literfles. Ook bijzonder in het A-segment: de nieuwe voorstoelen – qua materialen en constructie vergelijkbaar met die in de Optima – zijn voorzien van volledig verstelbare hoofdsteunen. Centraal in het dashboard is een zwevend 7,0-inch navigatietouchscreen leverbaar, waarmee talloze functies van de auto zijn te bedienen. Naast de standaard zwarte interieurbekleding wordt de Picanto ook leverbaar met een kleurrijk interieurpakket, met stoelen die met kunstleder zijn bekleed.

Motoren
Kia biedt voor de nieuwe Picanto drie verschillende benzinemotoren. De 1.0 en 1.25 MPI benzinemotoren zijn bekend van het uitgaande model, maar zijn voorzien van diverse verbeteringen die de motoren nog efficiënter maken. Vanaf het vierde kwartaal is ook de versie met de nieuwe 1,0-liter T-GDI-motor (turbobenzinemotor met directe inspuiting) leverbaar, wat de sterkste versie ooit van de Picanto is.

De basismotor is de driecilinder 1.0 MPI met een vermogen van 49 kW (67 pk), een verbruik van 3,9 l/100 km en een CO2-emissie van 89 g/km, een reductie van 6,3 procent ten opzichte van het huidige model. De viercilinder 1.25 MPI met CVVT (continu variabele kleptiming) levert 62 kW (84 pk) en stoot 104 g/km CO2 uit. De van de 1.0 MPI afgeleide 1.0 T-GDI levert 74 kW (100 pk) en een maximum koppel van maar liefst 172 Nm, waarmee de Picanto de krachtigste Kia ooit is in het A-segment. Alle motoren zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De 1.25 MPI is optioneel óók leverbaar met automaat.

Kia heeft het interieurgeluid verder onderdrukt door verbeterde isolatie. Daardoor behoort het geluidsniveau van minimaal 39 dB en maximaal 68 dB in het interieur tot de laagste in dit segment. Zo zijn er dempende panelen geplaatst achter het dashboard en op de vloer. Geluidsabsorberend schuim is gebruikt in de dakstijlen. De motoren zijn afgedekt met geluiddempende covers en een opnieuw gevormde luchtinlaat draagt ook bij aan de geluidsreductie.

Carrosserie en onderstel
Voor de carrosserie van de nieuwe Picanto past Kia geavanceerd ultrasterk staal toe. Dat levert niet alleen een lager gewicht op, maar zorgt ook voor een 44 procent grotere sterkte en een stabieler rijgedrag. Het gewicht van de carrosserie is daarbij met 23 kg afgenomen, terwijl de torsiestijfheid met 32 procent is toegenomen. In combinatie met de verbeterde wielophanging (MacPherson vóór en torsie-as achter) en stijvere stabilisatorstangen is de wegligging verder verbeterd en reageert de Picanto sneller en preciezer op input van de bestuurder, mede dankzij een kortere, directere overbrenging van de stuurinrichting. Ook de grotere wielbasis draagt bij aan een stabieler weggedrag. De verbeterde torsie-as achter is met nieuw ontworpen draagarmen verbonden met de carrosserie. De hele constructie is 1,8 kg lichter, zonder verlies aan stijfheid.

Veiligheid en bestuurdersassistentie
De Picanto is standaard voorzien van zes airbags en een groot aantal actieve veiligheidsvoorzieningen. De Picanto is ook de eerste auto in het A-segment die ‘torque vectoring’ biedt: een functie van het elektronische stabiliteitssysteem die zorgt dat de auto in bochten stabiel en onder controle blijft. Standaard zijn ook Vehicle Stability Management (VSM) en Electronic Stability Control (ESC). Daarnaast is optioneel Autonomous Emergency Braking (AEB) leverbaar, dat met name de veiligheid in de stad verhoogt. Bandenspanningscontrole is standaard, evenals automatisch inschakelende verlichting.

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht