Blijf op de hoogte Het laatste nieuws

Drie veiligheidssystemen in de nieuwe Renault Scénic

De nieuwe Scénic is nu standaard uitgerust met innovatieve veiligheidssystemen, waardoor deze met je mee remt, mee stuurt en voor je zorgt. Dat is ontspannen rijden!

 

1. AEBS: de nieuwe Scénic remt met je mee
De nieuwe Scénic heeft de maximale Euro NCAP-score van vijf sterren. Eén van de voorwaarden van Euro NCAP is het Active Emergency Breaking System (AEBS). Dit systeem helpt je – indien nodig – met remmen. Hoe dit precies werkt? Marco Knoot: “Sensoren in de nieuwe Scénic meten en anticiperen op wat er op en om de rijbaan gebeurt.” Deze sensoren zitten in het Advanced Vision systeem, een radar-camera in de achteruitkijkspiegel met een bereik tot 200 meter. De Advanced Vision lokaliseert komende objecten, analyseert hun beweging en anticipeert hier vervolgens op. Met een hoge snelheid detecteert het systeem bewegende objecten recht voor de auto. Met een lagere snelheid tussen de 7 en 60 km/h detecteert het systeem ook objecten aan de zijkant van de auto. Binnen het detectiesysteem wordt de afstand tot het object, zoals een auto of persoon,  ingedeeld in drie zones. Als er na de eerste groene zone niet of te weinig wordt geremd, neemt het systeem de rem-ingreep over. De kracht van de rem-ingreep is afhankelijk van de snelheid van de auto en de afstand tot het object. Als de bestuurder reageert op het object dat het systeem heeft gelokaliseerd, remt de nieuwe Scénic mee met +30% remkracht. Reageert de bestuurder niet? Dan remt het systeem met 3, 6 of zelfs 10 m/s tot stilstand.

2. LKA: de nieuwe Scénic stuurt met je mee

Rijd je langere tijd rechtdoor op dezelfde rijbaan op de snelweg? Dankzij de Lane Keep Assist verlaat je dan niet ongewenst de rijbaan. Dit systeem wordt geactiveerd vanaf een snelheid van 70 km/h en zorgt ervoor dat wanneer je zonder te sturen de wegmarkering overschrijdt, bijsturen wordt ingeschakeld zodat je op de rijbaan blijft. Dit betekent overigens niet dat je het sturen aan de auto kunt overlaten en zelf iets anders kunt gaan doen. Zonder stuurcorrectie schakelt de LKA, uiteraard nadat je met licht- en geluidssignalen bent gewaarschuwd, na 15 seconden uit.

3. Vermoeidheidsdetectie: de nieuwe Scénic zorgt voor je

Tijdens een lange rit is het belangrijk om voldoende rust te nemen. De vermoeidheidsdetectie in de nieuwe Scénic helpt je hierbij. Gedurende de eerste 10 minuten van de rit wordt je rijstijl geanalyseerd. Zodra vermoeidheidsgerelateerde kenmerken worden gedetecteerd, krijgt je een waarschuwing. Wellicht is het tijd om even een kopje koffie te drinken?

 

Terug naar overzicht