Blijf op de hoogte Het laatste nieuws

Nieuwe regels winterbanden in Duitsland vanaf 1 januari 2018.

Vanaf 1 januari 2018 volstaat in Duitsland voor nieuw geproduceerde en gemonteerd banden niet langer de aanduiding M+S wanneer deze banden in de winter worden gebruikt.

Het sneeuwvlokjessymbool is dan verplicht. 86 procent van de Nederlandse automobilisten is daar echter niet van op de hoogte.

Voor banden met een productiedatum vanaf de eerste week van 2018, is het symbooltje met de bergtoppen en het sneeuwvlokje (ook wel Alpinesymbool genaamd) voor winter- en vierseizoenenbanden bij de Oosterburen wettelijk verplicht. Voor oudere banden volstaat de markering M+S (modder en sneeuw, mud and snow) wel nog, met een overgangsperiode tot 2024.

  • Bij overtreding van de nieuwe wet kunnen boetes van € 60,- tot € 80,- worden opgelegd.
  • Deze boetes liggen hoger wanneer er hinder of gevaar is veroorzaakt.
  • In Oostenrijk en Tsjechië is de minimum van een 4 millimeter profiel in de winter al verplicht, in Duitsland wordt dit nu ook overwogen.
  • De boetes is Oostenrijk kunnen oplopen tot wel € 5000,-!

Europese regels m.b.t. winterbanden

Om het Alpinesymbool te mogen gebruiken, moet de band aan bepaalde minimale eisen voldoen voor wat betreft grip bij winterse omstandigheden (de snow grip index). M+S komt voort uit markeringen die voorheen voornamelijk voor terreinbanden werden gehanteerd en mag door de fabrikant naar eigen inzicht worden gehanteerd. Dit zegt dan ook helemaal niets over de winterse prestaties van de band, laat staan dat deze bij uitstek geschikt zou zijn voor gebruik in winterse omstandigheden.

In elk Europees land gelden weer andere regels met betrekking tot winterbanden. Een actueel overzicht van de winterbandenregels per land is te vinden op de interactieve kaart van Europa via www.bovag.nl/winterbanden.

Advies voor wintersporter m.b.t. winterbanden

Het advies voor Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken is dan ook:

  • Zorg voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal een 4 millimeter profiel én met sneeuwvlokjessymbool.
  • Zodat tijdens de complete reis overal aan de wet voldaan kan worden.
Terug naar overzicht